Το Graphene βοηθά στην πρόληψη του χάλυβα από τη σκουριά

Ένας Ινδός ερευνητής και ο σύντροφός του εφευρέθηκαν μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί το graphene για να εμποδίζει τη χύτευση του χάλυβα.

Η σκουριά χάλυβα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Παρά το γεγονός ότι είναι καλυμμένο με χρώμα, είναι εύκολο να γρατσουνιές και να εφαρμοστεί χρώμιο στον προφυλακτήρα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προσθήκη τοξικών χημικών ουσιών

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, ο SUNY Buffalo καθηγητής χημείας Sarbajit Banerjee και ο διδακτορικός φοιτητής Robert Dennis ανέπτυξαν ένα σύνθετο πολυμερές που περιείχε graphene

Το Graphene είναι ένα στρώμα ατόμων άνθρακα, έχει υδρόφοβη και ισχυρή ηλεκτρική αγωγιμότητα. Αυτές οι ιδιότητες επιτρέπουν στον χάλυβα να μειώσει την ηλεκτροχημική αντίδραση του σίδερου σκουριάς σιδήρου ενώ εκτίθεται στο νερό.

Οι δύο ερευνητές πρόσθεσαν τη σύνθετη επίστρωση σε ένα βερνίκι, το έβαλαν σε χάλυβα και στη συνέχεια βυθίστηκαν σε αλμυρό νερό. Σε ένα τυπικό κλίμα χειμώνα, το μείγμα αλμυρού νερού και αλατιού και χιόνι είναι διαφορετικό και ένα αυτοκίνητο συναντά ένα αυτοκίνητο, έτσι είναι πολύ αποτελεσματικό ως μια πολύ κακή περιβαλλοντική εναλλακτική λύση.

Αρχικά, το λαξευμένο φύλλο χάλυβα επιβίωσε μόνο λίγες ημέρες σε άλμη. Ωστόσο, προσαρμόζοντας τη συγκέντρωση και τη διασπορά του προστιθέμενου γραφένιου, οι Banerjee και Dennis μπορούν να διατηρήσουν το βερνίκι σε αυτό το περιβάλλον για ένα μήνα.

Η Banerjee δήλωσε ότι θέλει να προσθέσει κάτι στην επικάλυψη που ανιχνεύει αλλαγές στο pH του νερού κοντά σε γρατζουνιές και αντιδρά με το νερό με τρόπο που σφραγίζει τις ρωγμές.

Αν και αυτή η τεχνολογία απέχει πολύ από την εμπορευματοποίηση, μερικές μεγάλες εταιρείες στη βιομηχανία χάλυβα ενδιαφέρονται επίσης να συμμετάσχουν στη μελέτη, ειδικά η Tata Steel, η οποία έχει ήδη χρηματοδοτήσει το πείραμα της Banerjee. Οι δύο επιστήμονες έλαβαν επίσης επιχορηγήσεις ύψους 50.000 δολαρίων από το Ινστιτούτο Προστασίας της Ρύπανσης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Σε ένα δελτίο τύπου, η Banerjee δήλωσε ότι η βαφή μπορεί να παραχθεί χρησιμοποιώντας τον υπάρχοντα εξοπλισμό σε μια τοπική χαλυβουργία.

Σε αντίθεση με το εξασθενές χρώμιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την επικάλυψη προφυλακτήρων και μερικών κινητήρων, το γκένιο είναι μη τοξικό επειδή είναι άτομο άνθρακα και δεν απαιτεί τη χρήση ισχυρών οξέων και είναι ασφαλές σε όλη τη διαδικασία. Αυτοί οι λόγοι καθιστούν το graphene ένα μαγικό υλικό για μελλοντικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα.